Sosyal Medya Şirketlerine Tanınan Sürenin Dolmasının Ardından İlk Para Cezası Kesildi

Sosyal medya platformları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca kullanıcıyı bünyesinde barındırıyor. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ve TikTok başta olmak üzere insanların beğenisine sunulmuş pek çok sosyal mecra bulunuyor. Son dönemde dev şirketler ülkemizde yasal yaptırımlar ile gündeme gelmeye başladı.

Geçtiğimiz aylarda yapılan düzenleme sonrası günlük kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla olan sosyal medya platformlarına bir takım yükümlülükler getirilmişti. Yasanın TBMM’de kabul edilip yürürlüğe girmesinin ardından BTK tarafından sosyal medya şirketlerine yükümlülüklerini yerine getirmeleri için süre tanındı.

Şirketlere yönelik yapılan taleplerin başında ise Türkiye’de temsilcilik açmaları geliyor. Geçtiğimiz gün itibarıyla tanınan bu süre doldu ve yaptırım süreci resmen başlamış oldu. Bununla beraber ilk gelişme yaşandı ve temsilcilik açmayan sosyal medya şirketleri para cezasına çarptırıldı.

Temsilcilik Açmayan Şirketlere Ceza Kesildi

Ülkemizde sosyal medya yasasının yürürlüğe girmesinin ardından temsilcilik açan tek şirket Rusya merkezli sosyal medya platformu VK oldu. Facebook, Twitter, TikTok gibi şirketler ise henüz somut bir adım atmış değil. Sürenin dolması sonrası şirketlere ilk para cezası da kesilmiş oldu. Buna göre temsilcilik açma faaliyetinde bulunmayan sosyal medya şirketlerinin her birine 10 milyon TL para cezası kesildi.

Bloomberg’e konuşan bir hükümet yetkilisi yetkili organların harekete geçerek gerekli işlemleri yaptığını söyledi. Para cezalarının ödenmemesi ve temsilciliklerin açılmaması halinde sosyal medya şirketlerini daha büyük yaptırımlar bekliyor olacak. Şu an için ilk 30 günlük süreç başlamış oldu. Eğer bu süre içerisinde de temsilcilikler açılmaz ise ilgili şirketlere 30 milyon TL daha para cezası kesilecek.

Twitch Telif Haklarını İhlal Eden Yayıncıları Uyarmaya Devam Ediyor

İlerleyen süreçte bu şirketlere yönelik vergi mükelleflerinin reklam vermesinin de yasaklanması söz konusu olacak. Diğer yandan şirketlerin bu süre içerisinde temsilcilik ataması halinde kesilmiş olan cezaların dörtte bir oranında düşeceği belirtiliyor.

İlgili Haber:  Dev Anlaşmaya Tepkisiz Kalan Aselsan Hisseleri Günü Kayıpla Geçiriyor

Yaptırımların geleceği son nokta ise bant genişliğini daraltmak olacak. Düzenlemelere yönelik uyum sağlamayan platformların bant genişliği ilk etapta yüzde 50 daha sonrasında ise yüzde 90’a kadar daraltılabilecek. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili ne gibi gelişmelerin yaşanacağını bekleyip göreceğiz.

Bakan Yardımcısı Doğruladı

Gelişme Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından da doğrulandı. Sayan, “Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.” ifadelerine yer verdi.

Bakan yardımcısı dünyanın pek çok ülkesinde sosyal medya şirketlerin belirli kurallara uyum sağladığı ve Türkiye’de de bu şekilde uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yasal sürecin ilerleyişi ile beraber şirketlerin temsilci bildirimlerini yapacaklarına inandığını söyleyen Sayan, “Bizim amacımız Dünya’da milyarlarca insana hizmet veren bu sağlayıcılarla çekişme içinde olmak değil!. Amacımız; diğer ülkelerin kurallarına nasıl uyuluyor vatandaşlarının taleplerine değer veriliyorsa, Ülkemizde de aynı şekilde bir uygulama olması.” açıklamasında bulundu.

Sponsorlu

Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.

Sosyal Medya

Yorum yapın