Qualcomm, Huawei ile Ticareti Başlatmak için Gerekli Lisansı Aldı

Çin merkezli teknoloji devi Huawei akıllı telefon pazarının en güçlü üreticileri arasında yer alıyor. Yapılan pazar araştırmaları Huawei’nin Samsung’dan sonra en fazla akıllı telefon satan firma olduğunu gösteriyor. Diğer yandan şirket geçtiğimiz yıldan bu yana ABD ambargosunun altında ürün ve servislerini geliştiriyor. Ulusal güvenlik tehdidi olarak gösterilen teknoloji devi ile ABD’li şirketler ile ticaret yapması Trump yönetimi tarafından engellenmişti.

Bunun için şirketlerin ABD hükümetinden lisans almaları gerekiyor. Huawei’nin nesin nesil telefonlarında TSMC tarafından üretilen Kirin işlemciler kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde tanınan Mate 40 serisi ile bu işlemciler son kez Huawei için üretildi. Yaptırımlar nedeniyle Huawei ile TSMC arasındaki köprü yıkılmış oldu.

Teknoloji devinin ilerleyen dönemde işlemci tedarikinde ne gibi bir yol izleyeceği merak ediliyor. Diğer yandan akıllı telefonların büyük bölümüne işlemci satan Qualcomm’nu da Huawei ile ticaret yapmak için lisans başvurusunda bulunduğu biliniyor. Gelen son haberlere göre Qualcomm’un lisans başvurusu kabul edildi.

Qualcomm’da Lisans Gelişmesi

ABD’li teknoloji şirketi Qualcomm, mobil işlemci pazarının büyük bölümünü elinde tutuyor. Huawei ise bu pazardaki en güçlü ikinci cihaz üreticisi konumunda. Dolayısıyla Çinli şirket Huawei için en cazip müşterilerden biri konumunda. Büyük pazar payına sahip olan Huawei’ye işlemci tedarik edilmesi ihtimali Qualcomm’a büyük kazanç sağlayacaktır. Çinli basın kaynaklarında Qualcomm’un Huawei ile ticaret yapmak için gereken lisansı aldığı belirtiliyor.

Ancak Qualcomm’un bu tedarikte Huawei’nin alt şirketi olan Honor’u kapsam dışında bırakmak istediği ifade ediliyor. ABD’li şirketin bu denli büyük bir işlemci sevkiyatının altından kalkamayacağı nedeniyle böyle bir karar aldığı söyleniyor. Diğer yandan Huawei’nin de son günlerde Honor’u satmak istediğine dair haberler ortaya çıkmaya başladı. Çinli teknoloji devi 15 milyar dolar bedelle Honor’u başka bir ortaklığa satabilir.

İlgili Haber:  Fiyat sabitleme furyasına bir zincir market daha katıldı! Ancak ürün sayısı rakiplerine göre çok az

Huawei Türkiye’de Tüketiciyi Memnun Eden Şirketlerin Başında Geliyor

15 Kasım’da Huawei’nin bu konuyla ilgili basını bilgilendirmesi bekleniyor. Qualcomm, Huawei ile ticaret yapmak için lisans başvurusunu Eylül ayı içerisinde yapmıştı. Huawei’nin ayrıca MediaTek ile ticaret yapmak istediği de daha önce gündeme gelmişti. İki şirket ie yapılması muhtemel ticaret ile TSMC’den doğan boşluğun yeri doldurulabilir.

Huawei, Qualcomm ile Çalışmaya İstekli

Daha önce Huawei Başkanı Guo Ping yaptığı bir konuşmada ABD hükümetinin izin vermesi halinde Qualcomm ile çalışmaya istekli olduklarını belirtmişti. Diğer yandan yaptırımlar nedeniyle Huawei’nin yeni nesil telefonlarında Google servisleri halen kullanılamıyor. Bu da telefonların küresel pazardaki rekabet gücünü düşürüyor. Play Store’dan mahrum kalan şirket App Gallery’i geliştirmeye ağırlık vermiş durumda.

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde ABD Başkanlık Seçimleri gerçekleşti. Yapılan sayım sonucunda başkanlık koltuğunda görev değişimi olacak. Demokratların adayı Joe Biden 46. ABD Başkanı oldu. Bu değişim sonrası ABD ile Huawei arasındaki gerilimin nasıl şekilleneceği ise merak ediliyor. Çinli şirket ayrıca kendi geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS’un ilk betasını Aralık ayında geliştiricilere sunmaya hazırlanıyor.

Sponsorlu

Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.

Teknoloji

Yorum yapın