Çinli teknoloji devi geçtiğimiz yıldan bu yana ABD yaptırımları altında faaliyetlerini sürdürüyor. Trump hükümeti Huawei’nin Çin hükümeti adına casusluk yaptığını iddia ediyor. Bu nedenle 5G ve akıllı telefon tarafında ağır yaptırımlar uygulanıyor. ABD’li şirketlerin Huawei ile ticaret yapması için bugüne kadar hükümetin verdiği geçici lisanslar sayesinde gerçekleşti.
Huawei’nin ticaret yaptığı şirketlerden birisi ise Qualcomm olmakta. Akıllı telefonların büyük bölümüne işlemci tedarik eden ABD’li şirket, Huawei ile yaptırımlar nedeniyle ticaret yapamıyor. Huawei’nin de TSMC’den aldığı Kirin yongaları son kez Mate 40 serisinde yer aldı.
Teknoloji devinin ilerleyen dönemde akıllı telefonlarının işlemci gereksinimini nasıl karşılayacağı halen soru işareti. Son olarak şirketin ABD yaptırımlarının etkisine karşı kendi yonga fabrikasını kurabileceği iddia edilmişti. Diğer yandan Qualcomm, Huawei ile ticaret yapmak için fazlasıyla istekli. Şirketin CEO’su Steven Mollenkopf, ABD hükümetine lisans başvurusunda bulunduklarını söyledi.
Qualcomm Lisans Almak İstiyor
Son günlerde sektörün önde gelen şirketleri Huawei ile ticaret yapabilmek için ardı ardına ABD hükümetine lisans başvurularında bulunuyor. Güney Koreli Samsung geçtiğimiz günlerde Huawei ile ticareti mümkün kılacak lisansı almıştı. Diğer yandan Intel, AMD, Sony gibi şirketlerin de hükümetten lisans aldığı biliniyor. Son olarak Qualcomm da Huawei’ye Snapdragon işlemcilerini satmak için ABD hükümetinden verilecek lisansı bekliyor.
Qualcomm CEO’su Mollenkopf, ABD hükümetine resmi lisans başvurusu yaptıklarını ancak kendilerine bir geri dönüş olmadığını söyledi. Yapılan başvurunun ABD Ticaret Bakanlığı tarafından incelenmesi ve karara bağlanması gerekiyor. Gelen haberler bugüne kadar 300’den fazla şirketin Huawei ile ticaret yapmak için sıraya girdiği yönünde.
Huawei Yöneticisi Hızlı Şarj Teknolojileri ile Rakiplerine Meydan Okudu
Bu şirketlerin 3’te 1’inin lisans başvurusunun kabul edildiği belirtiliyor. ABD hükümeti vereceği izinlerde 5G bileşenlerinin kullanılmamasını şart koşuyor. Qualcomm’un yeni nesil işlemcileri ise 5G desteği ile geliyor. Dolayısıyla bu durum lisansın verilme ihtimalini düşürüyor. Verilmesi muhtemel bir lisans izni Huawei’yi mobil işlemci konusunda epey rahatlatacaktır.
Çinli teknoloji devi diğer yandan yeni telefonlarında Google servislerini kullanamıyor. Bu durum telefonların küresel pazardaki satış rakamlarını fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Şirket bir yandan HMS altyapısı ve HarmonyOS işletim sistemi üzerinde çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Huawei CEO’su Richard Yu, ABD ambargosuna rağmen akıllı telefon pazarında iddialı olmayı sürdüreceklerini söylemişti.
Sponsorlu
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.
Teknoloji