Son dönemde Huawei gündeminde en çok konuşulan konuların başında uygulanan ABD yaptırımları geliyor. Çinli teknoloji devi geçtiğimiz yıldan bu yana ABD yaptırımlarına maruz kalıyor. Trump hükümeti tarafından ulusal güvenlik tehdidi olarak görülen şirket hem donanım hem de yazılım tarafında ağır yaptırımlar ile karşı karşıya kalıyor.
Hükümet Huawei ile iş birliği içerisinde olan şirketlerin ticaret yapmasını engelliyor. Bu ticaretin yapılması için lisans alınması gerekiyor. Bilindiği üzere Huawei’nin yeni nesil telefonlarında Kirin yongaları kullanılıyor. Bu yongalar Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC tarafından üretiliyordu.
Yaptırımlardan dolayı yeni tanıtılan Mate 40 serisi ile Kirin işlemciler Huawei için son kez üretilmiş oldu. Çinli teknoloji devinin ilerleyen dönemde nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Gelen son haberler Huawei’nin kendi çip fabrikasını kurmak için harekete geçtiği yönünde. Bu yolla yaptırımların etkisinden kurtulmak mümkün olabilir.
Huawei Kendi Fabrikasını Kurabilir
Financial Times’ta yer alan habere göre Çinli teknoloji devinin yaptırımlara karşı kendi çip fabrikasını kurma hazırlığı içerisinde olduğu belirtiliyor. Bunun hükümet destekli Shanghai IC Ar-Ge Merkezi ile ortak iş birliği çerçevesinde yürütülmesi planlanıyor. Fabrikanın ilk etapta 45 nm mimarisine sahip çipleri üretmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Daha sonrasında ise 28 nm çiplerin üretileceği ve bunların akıllı televizyon, IoT ürünlerinde kullanılması planlanıyor.
Bilindiği üzere Huawei’nin yaptırım gördüğü başlıca alanlardan birisi ise 5G olmakta. ABD başta olmak üzere İngiltere, Belçika gibi ülkeler Huawei’nin 5G ekipmanlarını satın almama kararı almıştı. Bu teknoloji için 20 nm mimarisine sahip çiplerin üretilmesi gerekiyor. Bu çiplerin üretilmesi için önemli yatırımların yapılacağı gelen haberler arasında.
Huawei, Google’a Karşı Kendisine Güveniyor
Çinli şirket yaptırımlar nedeniyle Google uygulamalarını da yeni nesil telefonlarında sunamıyor. Play Store, YouTube, Gmail, Chrome, Haritalar gibi çok sayıda Google servisi Huawei’nin yeni telefonlarında yer almıyor. Huawei ise bu durum sonrası kendi ekosistemini oluşturma çalışmalarına hız vermiş durumda. HMS ve HarmonyOS işletim sistemi ile kullanıcılara Google uygulamalarının yarattığı eksikliğin kapatılması amaçlanıyor.
Diğer yandan ABD’de şu sıralar başkanlık seçimi gündemin bir numaralı maddesi durumunda. Joe Biden’ın seçimleri kazanması halinde hükümetin Huawei ile olan çekişmesinde geri adım atabileceği konuşuluyor. Google uygulamalarının eksikliği telefonların küresel pazardaki satış rakamlarını olumsuz etkiliyor.
Huawei Yöneticisi Hızlı Şarj Teknolojileri ile Rakiplerine Meydan Okudu
Huawei yöneticileri kendi ekosistemleri ile Google’ın karşısında dişli bir rakip olacaklarını iddia ediyor. Teknoloji devinin Yönetim Kurulu Başkanı Guo Ping bu konuyla ilgili açıklamasında, “Dünya, yeni açık bir sistem arıyor. Huawei, Android’in başarısına yardımcı olduysa neden kendi sistemimiz başarılı yapmayalım” ifadelerine yer verdi.
Şirket geçtiğimiz günlerde düzenlenen Mate 40 lansmanında kendi arama ve harita servislerini duyurmuştu. Diğer yandan açık kaynak kodlu HarmonyOS’un Aralık ayından itibaren akıllı telefonlarda kullanıma sunulması planlanıyor. HMS ekosisteminde Play Store yerine uygulama desteği AppGallery mağazası ile verilecek.
Sponsorlu
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.
Teknoloji